Hattu, 2021

Innostuin taannoin tekemään noin vuoden 1906 asun, ja sen olennainen osa oli tietenkin näyttävä hattu.

Käsitykseni kauden hatuista oli hieman hatara, ja ymmärsin pian että haaveilemani valtavat tylliharsoon ja höyheniin käärityt hatut olivat pari vuotta myöhempi juttu. Paremmin asuni kauteen sopivissakin hatuissa tuntui olevan tyylejä vähän joka lähtöön, eikä minulla ollut kovin tarkkaa mielikuvaa siitä mitä olin lopulta kiireessä lähdössä tekemään. Laakea leveä hattu pienellä kuvulla vaikutti kuitenkin olevan turvallinen lähtökohta.
Hatun pohjana oli paperiolkihattu, jonka kuvun purin ja ompelin uudelleen pienemmäksi. Paperiolki on hattumateriaalina hieman pehmeää ja vetelää mutta ainakin helppoa ommella.
Ensimmäinen inspiraatio-kuvani oli ollut tämä hurmaava luomus, mutta arvelin että se voisi olla asuani myöhäisempi, vaikka eräs pinterest-ajoitus olikin ca 1905. Koristelun väriskaala oli kuitenkin ihastuttava, joten päätin kokeilla yhdistellä sitä hieman aiempaan tyyliin.
Seuraava ideani oli Le Coquet-lehden malli vuodelta 1906. Valitettavasti löysin vain pienen pätkän sopivan sävyistä vihreää nauhaa. Se riitti juuri kuvun ympäri, ja arvelin että isomman rusetin voisi korvata lisäämällä kukkia. Se ei kuitenkaan näyttänyt kovin luontevalta.Les Modes, August 1904. Photo by Ed. Cordonnier.
(Kuvaa rajattu)


Sitten löysin valokuvan jossa hatun lieri oli takana nostettu ylös, ja malli viehätti minua kovasti. Tämä muotoilu alkoi näyttää jo paremmalta. Koristelin hatun tekokukilla, ja alkuperäisen visioni lisäksi päätin vielä lisätä isomman viininpunaisen kukan tasoittamaan tumman hameen kontrastia. Kun kaapista löytyi vielä pätkä hattuverkkoa lisäsin senkin muun päälle.


Hattu oli välttävä, mutta jotenkin se näytti kuitenkin liian sekavalta. Tylli oli todennäköisesti liikaa ja olisi sopinut paremmin 1910-luvun isoon hattuun. Myöhemmin löysin myös kuvia hattumalleista jotka näyttivät paremmilta, joten seuraavaan kesään siirtynyttä kuvausta varten päätin purkaa hatun koristeet ja aloittaa alusta.


Les Modes (Paris) June 1905
    chapeau par Alphonsine
Les Modes (Paris) June 1905 chapeau par Alphonsine


Hatun kupu oli ehkä vähän liian kapea ja korkea, mutta en viitsinyt kuitenkaan enää purkaa sitä. Lierin ryhdistämiseksi tungin hatun reunan väliin metallilangan jonka jätin vähän kireälle jotta pystyisin taivuttelemaan sitä kauden tyyliin. Halusin edelleen nostaa yhden reunan, mutta käänsin sen tässä vaiheessa uuden mallikuvani tyyliin sivulle. Lopulta päädyin kuitenkin kiepauttamaan valmiin hatun hieman eri kulmaan.


edwardian
      hat

Olin pitänyt edellisessä versiossa kovasti roosan sävyisten kukkien ja niiden vihreiden lehtien yhdistelmästä, joka tietenkin sopi hyvin vihreään hameeseen. Valokuvan tapaan ajattelin kuitenkin tällä kertaa painottaa enemmän nauhakoristelua. Onneksi olin taannoin ostanut reilun määrän hailakan vaaleanpunaista silkkiä koska olin tarvinnut sitä toiseen projektiin ja arvellut sen muutenkin olevan monikäyttöinen materiaali.


edwardian hat

 Ompelin silkistä kaksinkertaisen täysvinon 10cm leveän nauhan, jonka kiedoin kuvun ympärille, vedin ylös kaarretun lierin reunan yli ja viimeistelin neljän lenkin ruusukkeeksi lierin juureen.


edwardian hat

Vaihdoin kukkakoristeita vaaleampaan sävyskaalaan, lisäsin isot kermanväriset kukat ja runsaasti lehtiä. Taivuttelin lopuksi vielä lieriä kaartumaan hieman ylöspäin ja muutamalle pienelle mutkalle kauden hieman omituisen muotioikun mukaisesti.


edwardian
      hat


Hatun toinen versio oli ainakin omasta mielestäni harmonisemman näköinen. Myös uusi versio kampauksestani oli hieman onnistuneempi kuin ensimmäinen kiireellä kyhäämäni, ja tällä kertaa asettelin hatun reilusti kenolleen jolloin se sai heti enemmän ilmettä.
Takaisin projekteihin