Viitta, 2011Lämpimän talviviitan lisäksi arvelin että jokin kevyempi versio voisi olla tarpeen kesäkäyttöön. Sen ei tarvitsisi olla niinkään lämmin, vaan ennemminkin suojata pukua pölyltä ja pieneltä sateeltakin.

Potentiaalinen materiaali löytyi kangasalesta josta bongasin sopivan palan taftia parilla eurolla. Tiivis villa olisi tietysti ajanmukaisempi ja paremmin sadetta pitävä vaihtoehto, mutta toisaalta taftissakin on puolensa: Se näyttää kivalta, taittuu pieneen kokoon piknik-korin pohjalle ja kastuttuaan myös kuivuu nopeasti. En myöskään halunnut tässä kohtaa uhrata hirveästi rahaa lähinnä hätävaraksi suunniteltuun viittaan.
18th century cloak
Leikkasin viitan puolikellona parilla palaliitoksella niin pitkäksi kuin kangasta suinkin riitti. Palan toinen pää oli liimatahrainen, mikä tietysti selitti miellyttävän ostohinnan, mutta sain siitä irti tarpeeksi ehjiä kohtia kootakseni niistä hupun. Tein sen sinisen viitan tapaan Garsaultin mallilla, suurensin sitä vain hieman edellisestä. Vuoritin sen mustalla vuorikankaalla. Hupun ja viitan liitossauman peitin nauhakujalla.

Halkaisin suunnilleen sopivaan kohtaan kädenaukot ja viimeistelin ne käsintikatulla kaitaleella. Myös muut reunat on päärmätty käsin, mikä tiiviissä taftissa oli melkoista ranteen tappoa. Kuten kuvasta näkyy, kädenaukot jäivät kuitenkin vähän keskelle, ja viitta jää edestä liikaa auki. Toisaalta se on joka tapauksessa vähän kapea vanteiden kanssa käytettäväksi.

Hieno ideani käyttää polyesteritaftia osoitti heikon kohtansa melko pian: leikattuani kankaan laminaattilattialla se kehitti melkoisen sähkövarauksen ja imaisi itseensä kaiken kuviteltavissa olevan pölyn ja lankasilpun. Saatuani viitan valmiiksi pesin sen runsaalla määrällä huuhteluainetta ja suihkuttelin vielä reilusti sähköisyydenpoistosuihketta päälle, mikä onneksi kesytti pahimman sähköisyyden.

Viimeistelin viitan vielä suihkuttamalla sen läpimäräksi kosteussuojasuihkeella, mikä sai sen pitämään ainakin kevyttä sadetta. Tiivis materiaali pitää myös hieman tuulta, mikä on aina niin tuulisessa Viaporissa oikein hyvä juttu.
<< Takaisin projekteihin
18th century cloak