Puudelimekko, 2014




Keväisen päivän kangaskauppahairahdus: Ihastuttava hennon vaaleanpunainen silkki jossa oli höpsö puudeliprintti. Pakka oli kutkuttavasti melkein tyhjä, joten pitihän se sopivasti mekon mittainen loppupätkä ostaa talteen. En nyt varsinaisesti tarvinnut uutta mekkoa, mutta ainahan sille toki käyttöä löytyisi.

Hempeän naisellinen materiaali hehkui vintage-glamouria, ja innoitti minut googlailemaan 40-luvun muotia. Kausi oli minulle ennestään melko vieras, vaikka olenkin toki ihastellut klassikkoleffojen kaunottaria. Oli hauskaa kokeilla jotain uutta vaikka sitten pintaraapaisuna.

40-luvun muotikuvien kaunottaret ovat varsin hoikkia, joten halusin mallin joka ei ainakaan korostaisi kurvikasta lantiotani millään ylimääräisellä poimutuksella. Eniten minua viehätti tämä Simplicityn malli. En lähtenyt metsästämään kaavaa, koska halusin äkkiä mekon kimppuun, vaan päätin että mekko toimisi samalla hyvänä kaavoitusharjoituksena jossa pääsisin vaihteeksi hyödyntämään koulussa opittuja moderneja niksejä. Lisäksi valmiskaavan yläosa vaatisi kuitenkin todennäköisesti pientä sovitussäätöä.
poodle dress
Mallimekkoni näyttää vähän siltä, että se olisi ehkä leikattu täysvinoon, mihin minun haltuuni päätynyt kankaanpätkä ei valitettavasti riittänyt. Silkki oli kuitenkin niin kauniisti laskeutuvaa että arvelin sen toimivan suoranakin. Etukappaleen yläosat leikkasin kuitenkin vinoon jotta rinnan kohta istuisi mahdollisimman kauniisti.

Halusin välttää turhia leikkaussaumoja jotta hauska printti pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Mallimekossani ei näyttäisi takana olevan lainkaan vyötärömuotolaskoksia (epäilen edelleen vahvasti täysvinoa leikkausta), mutta minun notkoselkäni vaatisi ehdottomasti jotain muotoilua johonkin koska halusin kuitenkin mekosta vartaloa myötäilevän. Päätin huvikseni kokeilla toimisiko keskiaikavaatteista tuttu niksi voimakkaasti kaarretusta keskitakasaumasta modernimmassakin vaatteessa, tarvitsin kuitenkin joka tapauksessa jonkin pitkän sauman johon heittää vetoketju (tiukan hihallisen mekon pukeminen lyhyen pääntiehalkion varassa tietäisi vain meikkitahroja).

Viistotin helmaa sivusaumoista ja keskitakasaumasta sen verran kuin kankaan leveys antoi myöten. Kangas laskeutuisi päällä hyvin vartalonmyötäisesti mutta ainakin liikkeessä helma hulmuaisi vähän.


Edessä nostin leikkaussauman mallista hieman poiketen ylemmäs, heti rinnan alle koska arvelin sen näyttävän ryhdikkäämmältä. Lisäsin myös olalle pienen kaarrokkeen ja pari laskosta, koska halusin kokeilla leikkiä laskoksilla. Levitin myös olkaa vähän takana niin että saisin pari laskosta sinnekin. Rintamuotolaskoksen käänsin vekeiksi viistosti kohti leikkaussaumaa. Etukappaleet yhdistää sauma joka aukeaa pääntiehalkioksi.

Tein kaavasta sovitusversion, ja kuten olin arvellutkin, yläosa vaati pientä säätöä. Neulailin kaavan summittaisia vekkejä vähän uusiksi ja kokeilin erilaisia vaihtoehtoja kunnes lopputulos alkoi näyttää hyvältä. (Kuten kuvasta näkyy, kaikesta sovittelusta huolimatta laskokset vetävät lopulta sittenkin hieman liikaa keskelle).

Seuraavaksi siirryin hihan kimppuun.
Mietin hieman mallikuvani toista, kevyempää hihavaihtoehtoa mutta sitten päätin että puudelimekosta tulisi viimeisen päälle höpsö puhvihihoja myöten. Sitä paitsi ne leventäisivät olkalinjaa ja tasapainottaisivat näin kurvikasta lantiotani edes vähän.
2000-luvun alussa irvistellessämme kaavoitustunneilla puhvihihojen piirtelemiselle opettajamme hymähti että kyllä nämä tulevat takaisin muotiin, halusitte tai ette. Nyt kaivoin esille kuosittelumapin äklöimmät hihat ja lähdin kokeilemaan. Ekasta versiosta tuli liian lyhyt, mutta pidennettyäni hihaa pyöriön reilu laskostuskin asettui nätimmin. Hihansuuhun tein kolme laskosta. Varmuuden vuoksi tein vielä sovitusversion ohuesta vuorikankaasta joka vastasi laskeutuvuudeltaan silkkiä paremmin kuin normaalisti koeversioihin käyttämäni lakanapuuvilla.

Piirsin kaavani puhtaaksi tavallista huolellisemmin jotta vekit olisi helppo kohdistaa ja ommella. Sitten uskaltauduin saksimaan kankaan. Yritin optimoida saumat kuvioiden väliin, mutta muutamia julmasti paloiteltuja koiraressukoita oli mahdoton välttää.



Olin kankaaseen ihastuessani sujuvasti unohtanut että yleensä en oikein tule toimeen ohuiden, laskeutuvien materiaalien kanssa. Myöhemmin tämän muistaessani päätin, että sitä suuremmalla syyllä nyt olisi mainio tilaisuus harjoitella. Kuten odotinkin, ompelukoneeni vihasi kangasta, ja pyrki kiristämään tikkiä vaikka kuinka koitin säätää sitä. Onneksi materiaalini oli kuitenkin silkkiä, ja saumat siistiytyivät huomattavasti silittäessä. Pari laskosta piti ommella uusiksi, mutta muuten mekko syntyi mukavan äkkiä.

Yhden haasteen muodosti ihanan ohuen kankaan läpikuultavuus. Olin heti kättelyssä päättänyt ompelun helpottamiseksi jättää vuorin pois ja ratkaista läpikuultavuusongelman ihonvärisellä alushameella. Ongelma numero kaksi oli se, että mustat puudelit paistoivat hennon roosan kankaan läpi saumanvaroista ja nurjalta puolelta. Kaarrokkeessa ratkaisin tämän ongelman leikkaamalla huolellisesti täsmäävän palan nurjalle puolelle niin että puudeli asettui täsmälleen samaan kohtaan. Hihansuu vaati myös tuekseen muotokaitaleen, koska muuten laskosten päät alkaisivat repeillä melko pian, mutta sitä olisi mahdoton leikata ilman päällyskankaan läpi kuultavia kuvion sekoittavia ylimääräisiä koiria. Päädyin leikkaamaan muotokaitaleen luonnonvalkoisesta vuorisatiinista (vaaleanpunaista tai ihonväristä ei sattunut kotona olemaan), jonka yläreunan kiinnitin käsin. Se muuttaa aavistuksen kankaan sävyä, mutta häiritsee lopulta vähemmän kuin varjopuudelit.

Viimeistelin käsin myös keskietusauman saumanvarat ja pääntiehalkion. Pääntien viimeistelin vinokaitaleella. Helmapäärmeen raaskin sentään ommella koneella, vaikka vähän pahaa tekikin kun mietin miten paljon siistimmän olisin saanut siitä käsin.

Arvoin lähes viime hetkeen asti keräisinkö vyötärön lopun väljyyden erillisellä vyöllä vai mallimekon tapaan solmimisnauhoilla. Viimein soviteltuani ja kokeiltuani päädyin jälkimmäiseen. Niissä muuten näkyy havainnollisesti kuinka kuvio kuultaa läpi. Rusetti tuo toki vielä lisää hempeyttä, ja käytössä huomasin sen myös tuovan erittäin kätevän vyötärön koon säätömahdollisuuden ennen ja jälkeen illallisen tai runsaan kahvipöydän.

Viimeistelin mekon vielä pääntien rusetilla, jonka vaihdoin kuitenkin mustaksi tuodakseni hempeään kokonaisuuteen vähän ryhtiä ja liittääkseni sen paremmin mustiin asusteisiin joita kaappini ovat pullollaan.

Hauskana anekdoottina kerrottakoon vielä, että yksi lapsuuden aarteistani oli amerikanserkkujen vanha vaaleanpunainen sadeviitta jossa oli mustia yksisarvisia. Näin paljon makuni on siis kehittynyt kuluneen parinkymmen vuoden aikana.


<<Takaisin projekteihin

poodle dress