18th
        century bodice and skirt


Liivi & hame, 2015


Siskoni Kaisa käy silloin tällöin 1700-luvun tapahtumissa. Kesän markkinakautta varten hän tarvitsi jotain rennompaa ja hellesäällekin sopivaa. Paidan päällä pidettävä kevyt liivi (Jumps) on tähän aina käytännöllinen vaihtoehto.

Tein kaavan Kaisan korsetin kaavan pohjalta lisäten väljyyttä ja suoristellen ja yhdistellen saumoja. Tein keskietureunan pukujen miehustan tapaan kaarretuksi jotta se istuisi paremmin. Pylkkäsen kaavassa, jolla oma liiivini on tehty on vain pari helmakielekettä, mutta Kaisan liiviin piirtelin niitä enemmän koska ne tuovat niin kivasti ilmettä. Jos hameen alla pitää bumrollia pienet kielekkeet myös leviävät kauniisti hameen päälle.





Minulla oli sinänsä kiva esiliina, jonka olin ostanut kauniin printin takia. Se oli vain jäänyt lähes vaille käyttöä. Punainen on Kaisan lempivärejä, joten tyrkytin essua liivikankaaksi. Siitä saikin juuri sopivasti liivin kappaleet, takakappaleen vyötäröllä on huomaamaton liitossauma ja olkaimet on leikattu esiliinan leveistä solmimisnauhoista.

Ohuen puuvillakankaan vuoriksi valitsin jämäkän coutilin. Se on antaa luuttomalle liiville ryhtiä ja pitää muotonsa hyvin. Puuvillaisena se on kuitenkin myös hengittävä ja mukava päällä.

Tein kaavasta yhden sovitusversion jota sai vähän hienosäätää. Ongelmana oli se, että Kaisa oli juuri laihtunut, mutta ei donuts pysyvänsä kauaa näissä mitoissa, joten päätin suosiolla jättää liivin vähän väljäksi. Etunyörityksellä saa tietenkin tarvittaessa hieman säätövaraa.

 


Tämä asu oli pitkälti koneeella kasattu pikaversio. Ensin kokosin coutinvuorin, sitten puuvillakerroksen päälle ja ompelin ne reunoista yhteen. Leikkasin kielekkeet erilleen vasta tässä vaiheessa.

Ennen reunustusta sovitin vielä liiviä. Säädin vielä vähän pääntien muotoa, mutta muuten se oli suunnilleen ok.
 
Essusta ei valitettavasti riittänyt kangasta reunustukseen, joten reunustin liivin mustalla vinonauhalla. Luuttoman yläosan kielekkeiden reunustuksen onnistuu tekemään koneella, kuten olin omassa liivissäni todennut, jos ei ole turhan tarkka lopputuloksesta. Tikkasin alareunan kiinni ommeljuovasta.

Koska en millään viitsinyt askarrella nyöritysreikiä päätin kokeilla ommella etureunoihin sisäpuolelle silmunauhan nyöritystä varten. Piilonyöritystä näkee joissakin vaatteissa kaudella, en ole ihan varma onko se paikallaan liivissä mutta toisaalta se ei myöskään pahasti pistä silmään. Koska liivi ei ole kovin tiukka tämä patentti olisi todennäköisesti myös riittävän kestävä (tai jos ei olisi, sen voisi uusia melko helposti myöhemmin).


18th century soft bodice and petticoat

Hameeseen löytyi lähes ilmainen pirteän raidallinen puuvillakangas. Raitahame sopii kivasti liivin väreihin, ja kenties joskus innostun vielä askartelemaan sen pariksi Pierrot-jakun hienompaan käyttöön.

Kuten kuvista voi nähdä, liivi on selkeästi väljä eikä siksi istu kovin hyvin. Sovitusversiossa kertaalleen korjattu selkä jäi myös kenties vähän pitkäksi. Etureunojen nyörityspatentti taas tuntui toimivan ihan kohtuullisesti.

Itse pidän asussa eniten onnekkaasti lähes sattumalta löytyneiden printtien pirteästä kontrastista, joka sopii hyvin Kaisan tyyliin.