Tabardi, 2011
Doubletin ja hosejen yhdistelmä on periaatteessa vasta pukeutumisen pohja. Doublet muotoilee vartalon sopivaan silhuettiin, jonka päälle puetaan näyttävämpiä päällysvaatteita. Nyky-elävöittäjälle topattu villakankainen doublet on jo sinänsä melkoisen lämmin vaate, joten päätin luopua alkuperäisestä ideastani upeasta turkisreunustetusta villamekosta, tai ainakin siirtää sitä tuonnemmaksi.


Kevyin mahdollinen päällysvaate lienee ohuehko tabardi. Tabardi on oikeastaan vain kangaskaistale jossa on pääntie.


Wienin matkalla olin lujasti päättänyt välttää kangaskauppojen houkutuksia, mutta minut niin hyvin tunteva rakas mieheni halusi silti viedä minut suureen ihanaan kangaskauppaan. Sieltä sattui löytymään (muun muassa) juuri oikean kokoinen tarjouspala upeaa pehmeänvihreää villaa, ja se oli jopa valmiiksi leikattu pituussuunnassa siististi kahteen osaan.


Vihreä tabardi tummanvihreää doubletia vasten kaipasi tietenkin jotain väriä. Ajattelin ensin vain simppelisti reunustaa sen vaikkapa silkillä, mutta sitten hoksasin että tässähän olisi loistava tilaisuus kokeilla kauden muotivillitystä, harkotettuja reunuksia. Inspiraationani toimi mm. tämä maalaus, etenkin tuo vasemman alanurkan kaveri. Harkkoreunukset tietäisivät tietenkin vähän enemmän näpertelyä, ja oikeastaan doublet ja hosetkin olivat vielä kesken, mutta visio oli liian kiva hylättäväksi.Tabardin kangas löytyi siis Wienistä, reunustusmateriaali puolestaan Parkanosta, jossa päätin käväistä äkkiä kivassa pikku kangaspuodissa äidin ollessa ruokakaupassa. Löytöni oli pirteän punainen flanelli, puuvillaa mutta epämääräisen villaisen oloinen ja niin pehmeä että muotoutuisi varmaan kivasti kulmikkaiden reunojen ympäri suoraankin leikattuna.


Leikkasin reunat maalauksen tyyliseen malliin ja aloitin reunustusprojektin. Se piti tietenkin kiireestä huolimatta tehdä käsin, mutta toisaalta kulmien runttaaminen koneella pehmeään kankaaseen olisi varmaan ollut ärsyttävää ja työlästä sekin. Flanelli muotoutui kivasti eikä jäykistänyt reunaa liikaa, ja pirteän punainen väri toi reunan mallin kivasti esiin.


Pääntielle tein kaitaleen flanellista, laskostin tabardin pääntien siihen suunnilleen sopivan näköisesti ja vuoritin pääntiekaitaleen tukevalla pellavalla. Myöhemmin innostuin vielä näpertelemään pääntielle vähän kirjontaa. Malli on täysin hatusta vedetty ja toteutettu helpoilla ja nopeilla linnunsilmäpistoilla.Suuret kiitokset kuvausjärjestelyistä:

Museovirasto / Hämeenlinna

Kengät ovat Lauri Niskasen käsialaa. Suuret kiitokset asun täydentämisestä!<<Takaisin projekteihin